perjantai 2. toukokuuta 2008

Härkätaistelu - Silkkaa eläinrääkkäystä

Heipähei kaikki!


Tämän kirjoituksen sisältöä on varmasti kovin vaikea tuon otsikon perusteella päätellä. No, ehkäpä tässä tulee ainakin jotain uusia näkökulmia tai ainakin todellisuutta valottavia kuvia tästä suuresta sankaritapahtumasta, joka ikäväkyllä järjestetään monta kertaa vuodessa jokapuolella Espanjaa. Barceloona tosin on yksi järkevä alue, joka on tämän brutaalin ja alkukantaisen "urheilun" kieltänyt... Mitään inhimillistä tai nykyaikaista siinä ei kyllä olekkaan, että luulisi sen tulevan kielletyksi kun vanhat eläimenkidutusta kannattavat Espanjalaisnilkit kuolevat sukupuuttoon... Toivottavasti nuorella polvella on enemmän järkeä.. (kun ei kerta EU:lla yhtään vaikutusvaltaa).


Härkätaistelussa, joka järjestetään Madridissa Las Ventasin areenalla on tavoitteena saada Härkä hengiltä puukottamalla ja pistelemällä sitä. Yleisesti ottaen väkivalta on tässä lajissa piilotettu hienoin asuin, elein ja liikkein, joten pistoja ei ilman hyvää ZOOMIA (tai läheistä istumapaikkaa) ole helppo nähdä. Tosiasiassa härkää pistellään kuitenkin paljon, ja se aloitetaan ennen areealle tuloa. Härältä vuotaa koko aikana valtava määrä verta, ja sen kivut voi vain kuvitella. Suurimmat hurraukset matadori (tämä sotilaiden esikuva) saa, kun se saa härän kitumaan ja kärsimään ennen kuolemistaan mahdollisimman paljon ja tuskallisesti...näin ainakin omassa esityksessämme.. Eikö kuulostakkin viihdyttävälle? ...todellisuus on vielä karumpaa.. Toivottavasti seuraava kuvasarjaan perustuva kertomus pystyy valottamaan tapahtumien kulun.

------------------------------------------
1. Ihmiset saapuvat Las Ventasin areenalle jo hyvissä ajoin. Portit avataan noin 45 minuuttia ennen esitystä, jolloin areena alkaa pikkuhiljaa täyttyä. Espanjalaiseen suurenmoiseen tapaan suurin osa porukkaa yrittää rynniä sisään kuitenkin vasta viimeminuutilla, ettei yhtään pätkää tästä kansallisesta sankaritarinasta jää huomaamatta. (huomaa sarkasmi)


---------------------------------

2. Seuraavaksi tulevat vuoroon kaikki alkuräpellykset, jossa tämän sankarinäytelmän osanottajat, kansallisesti palvotut huippu-urheilijat, kansan idolit, hurjat taistelijat tulevat esittäytymään polleina yleisölle, nyökyttelevät joka suuntaan ja pöllistelevät areenana reunalla pitkän tovin, muka harjoitellan omia liikkeitään. Lopulta tämä lauma saadaan ulos karsinasta, ja paikalle tulee jo valmiiksi piikitelty ja ärsytetty härkä. Härkä ei itsessään ole ainakaan tässä näytöksessä ÄLYTTÖMÄN iso, mutta pistovoimaa silläkin on ihan riittämiin. Oikeastihan härkä ei ärsyynny väreistä - vaan liinan liikkeestä jota sille heilutellaan. Lisäksi härkää on puukotettu ja kiusattu ennen esitystä, pitkäaikaisista valmennuksista puhumattakaan... Aika järkevää, treenata härkä huippuunsa - että sitä voi kiduttaa, silpoa ja lopulta showmaisesti tappaa hullujen Espanjalaisten hurratessa.



----------------------------------

3. Kun härkä on saatu areenalle, alkaa sen julkinen kiusaaminen. Koska tässä vaiheessa härkä ei ole saanut vielä kuin muutamia syviä ja vuotavia avohaavoja selkäänsä, eikä sen kivut säteile vielä kehon aivan joka kolkkaan, on näitä hurjia sotasankareita kehässä monia. Yhdessä nämä jalomieliset sotilaat käyvät vuorotellen härnäämässä härkää ja hyppäävät heti härän huomion saatuaan aition seinien syventeisiin, johon härän sarvet eivät ulotu. Hauskaa koko tässä touhussa on myös se, että ei härkä ole oikeasti vihainen ihmisille. Härkä seuraa vaan liinan liikettä, ja ukot tökkivät härkää jopa puolelta aiheuttaen verisiä lihashaavoja.. Siitä hulimatta härkä on opetettu niin ettei se tee mitään ihmisille - kestää kaiken tuskan ja yrittää jahdata heiluvaa liinan palaa.

------------------------

4. Kun härkää on saatu näin härnättyä ja sekoitettua tarpeeksi, näyttää "urheilutapahtuman" uljas presidentti taas merkin, että olisi siirryttävä seuraavaan vaiheeseen. Kohtuullisen terveen härän terveet päivät saavat loppua ja nyt siihen on tarkoitus päästä kunnolla käsiksi... Koska sankarimme ovat kuitenkin todellisuudessa hienohelmaisia pellejä, tarvitaan avuksi hevonen - joka tietysti on panssaroitu niin ettei härkä mahda sille mitään. Hevonen saatellaan paikalle kiusaamalla härkää joka suunnasta monen sankaritaistelijan voimin. Samalla taistelijat kohottavat egoaan tekemällä hienoja liinatemppuja, joista jokunen tässä vaiheessa epäonnistuikin (ja taistelija kaatui maahan) kun härkä vielä suhtellisen hyvin tajuaa missä mennään.. (no eipä tajua pitkään).

Kun hevonen on paikalla, pusketetaan härkä kiinni hevosen panssariin. Sarvet uppoavat sopivasti pehmusteeseen, eikä härkä mahda enää mitää sille, että hevosen selässä oleva ukko tökkii sitä uljaalla kiehäällä niskaan sen minkä kerkeää. Härkä on aivan tuskissaan, mutta ei heti saa kiskottua itseään irti hevosesta..



----------------------------------------

5. Kun härkää on saatu puukotettua turvallisesti hevosen selästä riittämiin, vaihtaa uljas presidentti taas uuden vaiheen silmään. Nyt jo tuskissaan olevaa härkää härnätään lisää. Toimessa ovat edelleen pinkki-liinaiset apumiehet, kun oikea kuningasmatadori vielä odottelee syrjässä. Tämäkin on sinänsä hauskaa - näytöksen paras tyyppi tulee esiin siinä vaiheessa, kun härkä alkaa muistuttaa neulatyynyä... TODELLINEN KANSALLISSANKARI.


---------------------------------------

6. Kun apulaiset ovat härnänneet härkää tarpeeksi, ja yleisö saanut nähdä muutaman mahtavan viitanheilautuksen, alkaa taas uusi vaihe. Nyt mukaan tulevat miehet hienosti koristeltuine tikareineen. Tikareissa on terä, joka uppoaa mahdollisimman helposti härän selkään, repien samalla nahkaa paljon, ja aiheuttaen suurta tuskaa. Apulaisten kunniakan joukko härnää härkää, jolloin tikarimies lähestyy kohti kohdetta. Kun härkä on tarpeeksi lähellä, iskee tikarimies tikarinsa härän niskaan ja lähtee (yllätys yllätys) juoksemaan hulluna karkuun. Apuun tällä sotilaalle tulevat koko muu deligaatio, kiinnittäen härän huomion pois tikarit sen selkään iskeneestä.. Härkä jaa pistoksen jälkeen tuskissaan seisomaan paikoilleen - ja alkaa hetken kuluttua seurailemaan viittaa. Tätä kidutusta, härän tuskien lisäämistä (sekä härän heikentämistä sankariamme varten) jatkuu muutamien tikareiden verran, niin että härkä ei varmasti tunne kivuiltaan yhtään mitään.




-----------------------------------

7. Kun Härän selkää on saatu koristeltua näillä urheuden symboleilla tarpeeksi, aloittaa koko tapahtumamme pääsankari oman shownsa. Tässä vaiheesssa härkä alkaa olla niin puuduksissa, verenhukassa sekä tuskissa, ettei se ole enää edes kohtuullisissa voimissa. Tätä kutsutaan sankariteoksi. Härkä ei pääse kunnolla liikkeelle - ja sankaruutta on se kun kaveri härnää sitä pyörimään kahden metrin ympyrää. Härkä jahtaa sokeana liinaa, eikä se kivuiltaan nää ympärilleen, samalla kun sen verenhukka kasvaa, kivut ovat valtavat ja lihaksia repeilee. Verta härän selästä valuu rutosti - niin että se hyytyy tikareihin härän selkään. Näky ei ole mukava, mutta silti kaikki hurraavat ja kannustavat sankariamme kiusaamaan tätä kärsivää paholaisen lähettilästä (härkää) vielä lisää.. [WAU MITÄ KULTTUURIA]



------------------------------------

8. Matadori vaihtaa härnäyksen välissä miekkansa toiseeen - sellaiseen jolla on helppo pistää härkää. Härkä ei tässä vaiheessa juuri pysty liikkumaan, vaan se seuraa pää alhaalla maassa kulkevaa viittaa.. Tässä matadorin onkin vaikea tehdä urotyö, pistää miekalla itselleen kumartavaa härkää.. Jostain syystä nämä valioluokan sotilaan tuntuivat epäonnistuva tässäkin.. Piston jälkeen härkä vaimeni entisestään.. Voi vain kuvitella miltä pisto miekalla niskaan tuntuu.. Härnäämistä matadori jatkoi edelleen, kunnes taas aloitettiin uusi vaihe. Kun härkää on väsytetty niin pitkään, että se tuska sekä verenhukka alkavat painaa liikaa, otetaan taas mukaan koko iso porukka. Yksin matarori ei uskalla härkää lopettaa, vaan tuvaksi pitää kutsua koko suurenmoinen porukka. Porukka kokoontuu härän ympärille heiluttelemaan liinaa. TAvoitteena on ilmeisesti pitää härkää paikallaan, tai saada sitä liikuttelemaan niskaansa verenhukan ja kuoleman edistämiseksi.. (tämä jalo tarkoitus jäi vähän epäselväksi).


--------------------------------------------

9. Tässä näytöksessä härkä lähti tilanteesta vielä vaivoin kävelemään. Se liikkui todella hitaasti, ulvoi tuskiaan ja yritti kömpiä likunttaen, huojuen ja edelleen ulvoen eteenpäin. Yleisön hurraus yltyi, kun se huomasi härän taistelevan viimeisillä voimilla hengestään - se yritti karkuun uljasta sotaporukkaa. Härkä hakeutui seinässä olevan ulokkeen viereen turvaan, mutta sen jalat alkoivat jo pettää. Härkä kaatui kahteen kertaan polvilleen, mutta nousi takaisin pystyyn edelleen huojuen ja huutaen. Toisen kaatumisen kohdalla suuri sankarimme - matadri tuli ja vetäisi sota-aseensa härän selästä pois - pystyäkseen pistämään sitä vielä lisää... Eihän tämä tuska nyt vielä riitä kiljuvalle yleisölaumalle (tulee mieleen ihan Michael Jacksonin keikka:)

Lopulta härän voimat loppuivat lopullisesti, ja se kellasti kyljelleen maahan jalast jäykkänä.. hetken aikaa härkä jäi sätkimään mahaan.. se tiesi jo varmasti lopun tulleen mutta yritti vielä ylös.. Iloiset ja voitonhuumaa juhlivat sankakrimme ottivat puukon, ja tökittivät sillä vielä arviolta 10 kertaa tämän pahoilaisen niskaan - että viimeinenkin elonjäänne lähtisi tästä paholaisen tekeleestä.. Kun härän sydän lopulta pysähtyi, alkoi yleisön hurraus sekä sotilaidemme juhlinta.. suuri sankariteko oli viety päätökseen ja yhteinen vihollisemme - härkä - oli saatu ensin kidutettua ja viety tuskissaan aivan äärirajoille, ja sitten murhattua mylvivän ja erittäin sivistyneen Espanjalaisyleisön edessä.





-------------------------------------

Kun härkä oli lopulta saatu kukistettua, voitonjuhlinta sekä applodit oli annettu, oli aika raivata ruumis lavalta. Lavalle tulivat juhlallisesti puetut hevoset, jotka rituaalin omaisesti veivät verisen raadon pois areenalta, jättäen jälkeensä pitkän verijanan. Verijana peitettin ja tilalle kutsuttiin uusi paholaisen saattilas taistelemaan palvottuja Espanjalaisia suurmiehiä vastaan. (huomaa taas sarkasmi)




---------------------------------------------------------------------------------



Noin yleisesti voidaan ajatella että onkohan tässä rituaalin omaisessa muinaisjäännöksessä mitään järkeää? Joo, varmasti se on perinteikästä kulttuuria, todella hieno ja jalo urheikulaji ja ja ja. Miksi helvetissä sitä ei voisi katsella sitten videolta?

Todellisuudessä tässä hienossa taistelussa kidutetaan niin paljon eläimiä, että jos jokin muu instanssi sellaiseen rupeaisi (etenkin EU:n pienemmissä jäsenvaltioissa) vangittaisiin sen kaikki jäsenet ja heidän elämä olisi tuhottu. Hyvä esimerkki ovat koiratappelut - mikä niistä tekee muka pahempia? EI MIKÄÄN! Kyse on vaan ja ainoastaan Espanjalaisista. Kuten olemme aikaisemminkin maininneet, he ovat viimeisen päälle itsekkäitä oman etunsa ajattelijoita, se mitä Espanajssa tehdään on AINUT ja oikea ratkaisu. Sitä eivät muut ole tarpeeksi hyviä edes kyseenalaistamaan, sillä kyse on iahanasta ESPANJASTA (kaikkine Suomalaisia tappavine juoppokuskeineen)...

Jos asiaa vertaa Suomessa johon kiellettyyn asiaan - nyt esimerkiksi SUSIIN. Suomessa EU on vaatinut jättämään sudet rauhaan. Todellisuudessa sudet syövät poroja (aiheuttavat oikeita tappioita, elinkeinon menetystä, ovat oikeasti vaaraksi koulumatkalaisille ja niiden tappaminen tapahtuu kuitenkin kiduttamatta, nopeasti ja vaivattomasti... Asialle on siis perusteltu syy, ja se tehdään viimeisen päälle hyvin... Mutta se on silti kiellettyä. Espanjassa härkiä kidutetaan ihmisten huviksi (onhans ekin syy), ja tappaminen on todellakin kiduttamista...härkiä pistellään ja kidutetaan niin pitkään kuin ne ovay toimintakykyisiä... Mutta kiellettyä se ei ole.. Eihän kukaan voi kieltää isoa ja mahtavaa Espanjaa tekemästä yhtään mitään näin hinoa, jaloa, nykyaikaista sekä fiksua...

-------
Nämä mielipiteet ovat siis omiamme, mutta myös hyvin lähellä "yleistä" länsimaalaista näkemystä. Näkemykset sekä eri rotuja kohtaan esitetyt väitteet rajautuvat käsiteltyyn aiheeseen, eikä niitä pidä ottaa yleistyksiä.

Jokatapauksessa, näytöksestä joutui nytkin poistumaan suomalaisia metsämiehiä heti ensimmäisen härkien jälkeen.. ehkäpä se vähän kertoo siitä mikä on aisian oikea laita....

Yhteenvetona voi sanoa, että ehkäpä härkätaistelu asettuu oikeaan kontekstiin, kun sitä vertaa suhteessa muihin Espanjalaisiin sankaritekoihin. (mmm?)

Lisää kuvia tästä suuresta traditiosta palvelimella..

Ei kommentteja: