maanantai 25. helmikuuta 2008

Kulttuurishokki?

Tanaan kiertelimme kaupungilla hyvaksi istavaksemme tulleen Estherin kanssa. Hanhan on vuokraisantamme serkku, eli osa Espanjalaista perhettamme. Esther naytti meille pari aivan loistavaa tapaspaikkaa, jonne on pakko vieda myos kaikki kaverit kaymaan. Erikoisen hyvaa oli eraan paikan tulinen kastike, perunoiden ja lihan kanssa. Hyvaa oli myos eiliset nachot seka tortillataskut erilaisten lisukkeiden kanssa, kun seurasimme yliopistokylamme, Getafen joukkueen loistokasta voittoa Madridin Realista.

Tamapaiva on sujunut siis varsin rauhallisesti. Nain iltaisella tulimme surfailemaan seka tarkistelemaan spostista Espanjan kielikurssin ryhmamme. Paasimme samaan ryhmaan, eli kiva se.

----------

Nyt kun kuulumiset on "vaihdettu", ajattelimme jattaa hiukan sijaa pohdinnoille. Ennen vaihtoon lahtoamme yliopistomme tarjosi (jo viime kevaana) meille luentoja siita mita on kulttuurishokki etc. Myos kavereiltamme kuulin etta sellainen tulee ja etta siita pitaa vaan paasta yli. Olemme olleet Madridissa nyt 2 viikkoa, eika mitaan shokeeraavaa ole tullut vastaan. Meilla on talla hieno kamppa, paljon kavereita (ja apua). Espanjan opiskelu on alkanut hyvin, ja kurssit joille osallistuimme eibvat tuota meille mitaan vaikeuksia. Yhetydet kavereihin kotimaahan hoituvat koneella kuten aina ennenkin, vesi on edelleen markaa ja ihmiset samanlaisia kuin Suomessakin (paitsi ehka 100x kiltimpia vieraille).

Mista shokki voisi sitten tulla? Toki taalla on moni asia eritavoin. Vesi maistuu hiukan erilaiselle, tummaa leipaa ei ole saatavailla, eika kaduilla nau kioskeja jotka mainostavat Tapolan mustaa. ...No toki noihin asioihinkin voi hajota... Mutta en oikein usko. Talla kaikki asiat on hyvin, enka usko etta ne siita muuttuvat (jos nyt joku Eta ei paata vittuuntua kovin pahasti). Voi olla etta joudumme pyortamaan nama sanat, mutta Kulttuurishokki - JA PYH!



Sitten viela hiukan lisaa naista erilaisista asioista. Kuten suomessa, taalla saa kaiken tarvittavan (tavaran ja safkan) suurista tavarataloista. Madridissa on esimerkiksi noin 15 Corte Ingles nimista tavarataloa, jotka ovat kuin Stockamnnn mutta viela 1.5* kalliimpia. Anyw, jos on valmis maksamaan, sielta saa kaiken tarviottavan laukuista ja hepeneista laatuviineihin seka Jamon Serranoon(JAM!!).

No, poikkeuksena suomeen naiden tavaratalojen lisaksi taalla on PALJON pienia putiikkeja, jotka myyvat irtomyynnissa kaikkea hyvaa, juustoja, kinkkua, leivoksia tms. Erityisesti ehka nuo kolme asiaa ovatkin taalla aivan erikoisen hyvia. Juustoja on vaikka milla mitalla, ja ne ovat loistavan ihania. Niita tulemme ostamaan PALJON! Toinen asia on Jamon, eli kinkku. Paras kinkku on Serranoa, jonka lahde, eli siat, on elaneet vapaana ja ne ovat syoneet pelkkia tammenterhoja... Tallaisesta ihanuudetsa saakin sitten maksaa 40e / 100gr.. VAPISE PARMA!!

Sitten paasemmekin leipomoihin. Niita taalla riittaa myos jokaisessa kadunkulmassa. Leipomot myyvat toinen toistaan ihanampia leivoksia, pullia, kakkuja... Kaikkea mita nyt kuvitella saattaa. Parasta niissa on se, etta niista saa myos muille kaupoille taysin tuntematonta tummaa leipaa. Tama on erityisesti meidan suomalaisten mieleen =)!


Mitapas viela. Ruokaan liittyen kummallista on se, kuinka paikalliset ovat langanlaihoja, mutta herkuttelevat paljon. Tama asia liittyy sanan "paljon" suhteellisuuteen. Paljon voi olla usein, mutta se ei taatusti ole maarallisesti paljon. Paikalliset ihmiset syovat nimittain todella vahan kerrallaan, eli pienia annoksia, seka myos aivan uskomattoman hitaasti. Vertauksebna tapaus jossa eras suomalainen mies kerkesi syoda koko BigMac aterian, kun paikallinen tyyppi oli kerinnyt ottaa perati 5 ranskalaista, samalla kokoajan puhuen ja keskustellen. Suomalaisille taas on selvasti tyypillista se, etta kun syodaan....niin silloin syodaan. Olemmekin nauraneet monesti sille, etta kun nalkaisina saamme eteemme ruoan, tulee vartiksi TAYSIN hiljaista.

-- Jos siiss haluat laihtua. Ei se mita syot, vaan miten pitkaan syot ja miten paljon syot.---

Tahan kay hyvin viela eras meilla sanonnaksi muodostunut lause, joka varmasti Espanjalaisten mukaan pitaa taysin paikkansa.

"You Finnish girls eat so much!" ja peraan huomautus: Eihan kellaan ole enaa nalka :D


---------


Pohdittavaa olisi viela paljon lisaa. Kerrottavia asioita olisi liikenteesta (jalankulkioiden arvo taalla on HIUKAN eri kun rupuisessa suomessa, jossa ei todellakaan osata ajaa autoa!!!)...

Tai esimerkiksi kierratyksesta, joka suomessa toimii...mutta taalla todellakaan ei.. (Kaikki vihertavat ihmiset, ihan sama mita suomessa teette - silla ei ole mitaan merkitysta suuremmassa mittakaavassa. Omaa oloa se parantaa, mutta maailmaa se ei pelasta... "Meni jo - It went")


Tai... Urheilusta, alkoholin kaytosta, asenteesta, luonnosta..... Mutta... teidan parhaaksenne...jatamme ne ensi kertaan :)!
Adios - Hasta Luego!

2 kommenttia:

Aku kirjoitti...

Anttiko siellä kirjoittaa?

Teillä on jäänyt tainnut mennä muutama asia ohi sillä luennolla, jolla puhuttiin kulttuurishokista. ;)

Elätte vielä ns. kuherruskuukautta, kun kaikki uudessa maassa on vielä paremmin kuin kotona tai vähintään hyvin. Nauttikaa siitä!

Mutta ei kannata säikähtää, kun postissa/pankissa/kaupassa menee hermo, tuskastuttaa, kun oma kielitaito ei riitä joka tilanteessa, ihmiset alkavat tuntua ärsyttävän pinnallisilta/epäkohteliailta/muuten vaan rasittavilta, kun tulee ikävä ruisleipää ja mautonta vettä. Se on se shokkivaihe. Se tulee jokaiselle uuteen maahan muuttavalle (paitsi jos ehtii lähteä kotiin ennen sitä) ja se kuuluu asiaan. Kun siitä pääsee yli, voi kaikki kokemukset vähitellen sulauttaa yhteen ja muodostaa realistisen kuvan sekä uudesta maasta että omasta kotimaasta. Siinä vaiheessa näkee molemmissa maissa/kulttuureissa omat hyvät ja huonot puolensa. Täydelliseen sopeutumiseen voi tosin mennä vuosia.

Teillä tuntuu menevän siellä oikein mukavasti. Jatkakaa samaan malliin ja nauttikaa!! Vanhaa seikkailijatarta lämmittää käydä silloin tällöin pistäytymässä täällä lukemassa teidän retkistä. :)

A_ja_A kirjoitti...

Niiinn........ Niinhan ne kaikki vaittaa etta se menee niin!


Mutta tallahetkella ei vain voi uskoa siihen kulttuurishokkiin.... Me ollaan nyt koko porukka oltu kipeenakin, ja ei ole yhtaan kiva olla kun joka paikkaan koskee... Mut Doctor House (2 kautta dvd:lla) pelastaa siitakin aika hyvin!


...ehka me ollaan vaan tilastollisesta varmaan kulttuurishokkiin taysi poikkeus... Tai sitten viela niin ihastuneita maahan...

Se nahdaan :)!