keskiviikko 11. huhtikuuta 2007

5. matkapäivä, sunnuntai 8.4.2007 (ei toimi homma Italiassa)

Terveiset taas maasta, jonka päämiehellä on varaa haukkua suomalaista safkaa..
(tähän palaamme myöhemmin)

Aamusta menimme bussin 110 pysäkille jo aikaiseen, ajatuksenamme kierrellä Roomaa heti aamusta.. Bussinhan piti kulkea sen 10min välein, mutta 1.5h odoyttelunkaan jälkeen sitä ei kuulunut. Nythän puhutaan päivästä jolloin Pope pitää suuren puheensa, ja kaikki muut vatikaaniin menevät bussit olivat AIVAN täynä. Muiden bussien mukana meidät ohitti numero 64, joka on kaikkien Rooman taskuvarkaiden mekka.

Kun odottelu alkoi kyllästyttää, marssimme tästä edelleen (tahdissa) päärautatie(jametro) asemalle.. Asemalla on myös ko. bussin pää(kallo)paikka. Bussin jonossa oli ihmisiä, mutta yhtään bussia ei kyllä näkynyt. Kellohan oli tässä vaiheessa jo varmaan lähempänä kybää.. No siirryimme aseman sisätiloihin ihmettelemään tätä toimimattomuutta, ja sieltä eräs mukava konstaapeli neuvoi meidät ulos erään kojun luo. Kojun edessä muutamia minuutteja jonotettuamme huomasimme seinässä lapun "Informoikaa asiakkaita että tänään aloitamme toiminnan vasta klo. 11". Edellisenä päivänä kun ostimme 2 päivän liput asiasta ei kyllä "muistettu" mainita. Ei toimi homma Italiassa...

No, tästä viisastuneena otimmekin metron, ja ajoimme lähelle hautausmaata. Matkalla kävimme katselemassa vielä yliopistoa aidan takaa, ja lopulta ystävällinen portieeri laski meidät viideksi minuutiksi suljetun yliopiston sisäpihalle. Kampus oli reilusti isompi kuin omamme, tosin kuitenkin yhdessä ja samassa pihapiirissä. Päärakennus oli ehkä kymmenesti hienompi kuin Hervannassa, ja pihaa koristi katolilaiseen tapaan kirkko. Ihan jees, mutta maisema muuten on vielä hervantaakin suttuisempi ;) (kuvat)

Kampuksen toisella puolella oli opiskelija-asuntoloita, ja ulkonäöstä päätellen paikallisia Mikontaloja.. En mielellään asuisi niissä.. Ympäristön kadutkin olivat aika sotkuisia..yllättäen. Opiskelijoina ei ole vaikea arvata miksi := (kuvat)

Hautausmaa oli varmasti yhtä hieno kuin Milanossa, mutta nyt sitä osasi jo odottaa. Toinen toistaan hienommat hautarakennukset ovat omanlaisiaan rakennustaidon näytteitä. Buenos Airesin tavoin täytyy minunkin mainita, että rahaa täälläkin näihin laitetaan. Hautausmaan pinta-ala oli ehkä loppujen lopuksi suurempikin kuin Milanossa, emmekä edes yrittäneet lähteä sitä kiertämään..

Hautausmaan jälkeen suuntasimme tiemme kävellen kohti kauempaa metroasemaa, jotta näkisimme hiukan paikallista katukulttuuria. Matkalla kävimme kahvilassa, jossa viisi leivosta, lämpimät ja kylmät juomat maksoivat 13e. Kävimme Italialaiseen(kin) tapaan maksamassa ensin "kuitin" ja sitten sen avulla tilaamaan tavaraa tiskiltä, ja niiden kanssa pöytään. Jostakin syystä tiskin tyyppi halusi laskuttaa meitlä vielä 7e palvelumaksua, vaikka näin toimittaessa sitä ei pitäisi maksaa... Ja kaiken lisäksi kaveri ei puhunut sanaakaan englantia, vaikka paikka muuten oli ihan ok. Tästäkin voisin mainita, ettei homma oikein toimi Italiassa :P. No, loppupeleissä kuitenkin oikein hyvää oikein halvalla..


No, kahvin jälkeen menimme vielä toiseen suureen kahvilaan, jossa söimme jädet. Italiassa paikasta ja alueesta riippuen sellaisen ison kupillisne jäätelöä saa noin 3 eurolla. Joissain paikoissa siitöä rokotetaan tosin viisikin euroa..

Jäden jälkeen menimme alas metroon, ja suuntasimme taas ns. Colosseumin taakse 110 pysäkille (jossa siis pitäisi olla suuri vaihtuuvuus). Pysäkillä oli muitakin ihmisiä, mutta taas saimme odotella itse bussia aivan turhaan. Tunnin odottelun jälkeen otimme taas suunnan kohti päärautatieasemaa, aikeenamme mennä vaatimaan fyrkkia takaisin, koska näytti etteivät bussit liikkuisi ollenkaan. Matkalla ihastelimme vielä yhtä suurta kirkkoa, näihin ei kyllästy ikinä...

Asemalla kuitenkin huomasimme, että 110 laiturilla oli jonossa 3 bussia, ja törkeä määrä porukkaa. Jonon hännillä ihmiset olivat jonottaneet jo 3h bussiin. Tästä viisastuneena Antti, Ansku ja Ville suuntasivat kävellen eteenpäin, ja vanhukset jäivät jonottelemaan.. Muutaman tunnin odottelun jälkeen vanhemmat olivat päässeet bussiin, ja syy bussin tulemattouuteenkin selvisi. Colosseumin pysäkki oli päätetty jättää tuona päivänä ajamatta... (Ei toimi homma Italiassa)

No, me kiertelimme piktin katuja, ja satuimme puolustusministeriön? aukiolle, jossa alkoi tapahtua. Paikalle tuli sotilaita, ja saimme nähdä sulkeisia muistuttavan tapahtuman, josssa nämä kaksi eriväristä porukkaa ilmeisesti vaihtoivat asemia. Toiset tulivat linnan sisäpihalta, ja toiset sinne lopulta sitten päätyivät.. Samoin vahdit vaihdettiin. Ihan mukava kokemus tämäkin (video ja kuvia)

Sotilaallisen hetken jälkeen kiertelimme vielä kämppämme lähiseutuja, ja löysimme kivoja shoppailu / kahvila-katuja aivan kämppämme takaa. Lisäksi meiltä oli jäänyt huomaamatta rafaellon haudan sisältämä nähtävyys (Phanteon) aivan omalla takapihallamme. Alkuperäinen tarkoituksemme oli kuitenkin etsiä viini- ja ruokakauppaa (italiassa ne ovat synonyymejä), mutta koska sellaista emme löytäneet, siirryimme asunnolle syömään välipalaksi punkkua ja suklaata. Välipalan jälkeen vuorossa oli taas päiväunet.

Päiväunien jälkeen vuorossa oli kävelyretki läheiseen raflaan. Tarkoituksemme oli löytää pizzeria, mutta koska sellainen ei heti kohdalle sattunut, menimme raflaan joka näytti viihtyisälle ja jonka yksi miestarjoilia puhui ihan ymmärrettävää englantia. Tavan mukaan tilasimme pöytään talon viiniä ja alkupalaksi pastaa ja salaaattia. Pasta ja pizza osataan tehdä italiassa todella hyvin, eikä niissä taaskaan ollut valittamista. Salaatti oli yksipuolista, ja siinä oli eri aineita kuin mitä 'luvattiin'. Viini oli tehty mielestäni liian nuorista rypäleistä (veikkaisin että se oli pohjoisesta, ja ja jostain ohutkuorisista rypäleistä) koska se oli erittäin HAPOKASTA, eikä maku ollut yhtään viipyvä. Ei viini minun mieleeni.

Pääruoka oli asia aivan erikseen. Söimme kaikki pihviä, salaattia ja perunoita. Pihvit olivat sisältä raakoja. Eivät siis mediumeja, vaan raakoja. TÄmä lienee kuitenkin varmasti oma vikamme, koska meiltä ei mitään kypsyysasteita kyselty. Oman annokseni (lammas) kohdalla sen olisi kuitenkin jokatapauksessa kuulunut olla kypsää.. Annoksiemme perunat tulivat pöytään aljon lihan jälkeen, jolloin pihvi ei ollut enää tarpeeksi lämmin (paitsi niillä, jotka halusivat että pihviä paistetaan lisää). Lisäksi perunat olivat aivan kylmiä jo tullessaan pöytään. Ne joiden pihvi kärsitettiin uudelleen, saivat kypsän, mutta palaneen pihvin. Perunoiden alhaisella lämpötilalla oli ilmeisesti yritetty peittää niiden palaneisuus. Kaikki perunat oolivat vähintään puoleen väliin asti aivan mustia. Ei nii, että pinta olisi ollut tumma, vaan ne olivat täysin palaneet 50%:ti. Kysyin heti, että mitäs tämä on, ja sain vastauksen että, aina tapahtuu näin kun tehdään uunissa..

No, ruoan jälkeen kun perunoista puolet oli lautasella syömättä (ja lautaset haettiin pois) valittimme lisää. Kävimme pitkän keskustelun perunoista, annoksista, italialaisesta ruokakulttuurista, italian ja suomen paremmuudesta, eusta ja sen direktiiveistä, espanjassa tupakanpoltosta ravintolassa jne jne. Paloi hihat..

Noin tiivistettynä tämä herra sanoi, että italiassa syödään perunat aina näin, eikä se tee italiasta huonompaa kuin suomesta... Ja että heidän ruokansa on hyvää, ja kaikki muutkin ysövät perunat näin... Loppujen lopuksi kaveri kuitenkin antoin perunoista 50% alennusta.. siitä huolimatta hinta oli liian korkea. Laatun verrattuna aivan törkeä. Myöhemmin tiedustelimme tätä peruna-asiaa toisen raflan kokilta, ja hän selitti että meitän on pahemman kerran kusetettu :D. EI TOIMI HOMMA ITALIASSA. Ja tämä nimeltä mainitsematon Italian päämies, joka haukkui Suomalaista ruokaa, saa haistaa paskan. Italiassa osataan kyllä tehdä hiilarimössöä, kuten pizzaa ja pastaa, mutta oikeaa lihaa siellä ei osata tehdä. Kunnon pihveistä Italiaanoilla ei ole mitään hajua. Vaikka mössö on joskus hyvää, ei tämä ruokakulttuuri ole minun (Antti) makuuni. Härän sisäfile + eteläinen punkku = minun maku.

-------
Tämä hetki oli (vain)yksi niistä, kun kävimme keskustelua EU:n tilanteesta. EU on vieläkin laajentumaan päin, eivätkä uudet jäsenmaat täytä ehkä ihan kaikkia kriteereitä. Italia on EU:ssa Suomea tärkeämpi, mutta monessa suhteessa huomasimme, ettei sielläkään homma todellakaan toimi. Lentoasema, kadun työmiehet, ravintolat, poliisin toiminta jne ovat hyvä esimerkkejä, kuinka pohjoiseurooppalainen tehokkuus on kaukana. Sitten kun mukaan otetaan vielä huonommalla tolalla olevia valtioita.... No. Tämä on vain minun(Antti) mielipide.. Jokainen voi ajatella minnekkä ne suomenkin veromar..eurot suuntautuvat... Ennen EU:lta tuli rahaa Suomen kehittämiseen, veikkaisin että asia alkaa olla toisin päin...
--------

Kotimatkalla kävimme hakemassa mukaamme pizzat ja sämpylät... 3 euron Take away pizza ja kunnon (3 euron) punaviini oli ehkä miljoonasti parempaa kuin kallis raflasafka. Kyllä taas turistia kusetettiin. Ei toimi homma Italiassa.


KUVAT

Ei kommentteja: