torstai 5. kesäkuuta 2008

Pohjoisen reissu alussa - Oviedo

Heippa!

Nyt ollaan Oviedossa, pikkuhiljaa menossa yöpuulle. Sitä ennen kuitenkin kuulumisia täältä Asturiaksen pääkaupungista.


Aamulla heräsimme aikaisin, keräsimme kamppeemme kasaan ja suuntasimme Madridin päärautatieasemalle, Atochalle. Atochalta kävimme noutamassa europcariin varatun automme ja lähdimme ajelemaan kohti Leganesta, jossa yliopistomme yksi kolmesta kampuksesta sijaitsee. Tunnin ajelun jälkeen olimme parkissa Leganeksella, ja vielä nopean kertauksen jälkeen tentti pääsi alkamaan. Tentti oli aika normaali, ehkä hiukan soveltavampi kuin Suomen vastaavat. Kuitenkin mielestämme suoriuduimme tentistä kunnialla, ja vielä aiemmin palauttamamme kirjallisen projectin arvosanan kuultuamme (9,7/10) lähdimme iloisena matkaan.

Matkaa Leganekselta tänne Oviedoon kertyi yhteensä noin 470 kilometriä, pienen harhailun jälkeen. Kesken reitin yritimme lähteä kiertelemään maksullisia teitä, mutta ensimmäisen eksymisen jälkeen päätimme palata takaisin maksullisille. Yhteensä Madridin ja Oviedon välillä jouduimme maksamaan tietulleja noin 20 euroa. (Kohtuu kallisa).


Oviedoa lähestyttäessä tasaisen tylsä pohjanmaalainen peltomaisema alkoi vaihtua. Tilalle tulivat jylhät vuoret, niiden keskelle tehdyt tekojärvet (oli muuten UPEA) sekä jopa 4 kilometriä pitkät vuoren läpäisevät tunnelit. Reissu oli melkoinen, eikä siitä tehnyt vähemmän muistettavaa sumu, jonka ansiosta näkyvyys oli luokkaa 15 metriä.. (ja arvatkaa onko kukaan täällä kuullut sumuvaloista :D). Alla kuvia näkymistä, lisää luvassa palvelimella.



Matkan loppupuolen sumusta ja sateesta selvittyämme saavuimme vihdoin Oviedoon. Yksisuuntaisten katujen muuttumisen johdosta pääsimme taaas soveltamaan GPS:n ohejeita, mutta katsottuamme asiaa toisesta näkökulmas löysimme hotellin hyvin nopeasti. Voiton riemua lisäsi edelleen se, että hotellin asiakkaille (tarkemmin, asiakkaiden autoille) oli varsin halpa parkkihallimajoitus suoraan hotellin alla.

Alla vielä pari videonpätkää teistä hieman ennen Oviedoon saapumista.





Kirjauduttuamme sisään hotelliin lähdimme katselemaan mahat kurnien kaupunkia. Ennen ruokapaikan löytymistä emme nähteet tai kuulleet mitään, mutta onneksi ketjun nimeltä "Yuppi" ravintola tuli hätiin. Ravintolassa sai vähän amerikkalaisen tapaista ruokaa asturialaisesti painotettuna. Tilasimme hyvät annokset ruokaa ja täysin mahoin lähdimme vyörymään kohti nähtävyyksiä. Oviedon kaupunki on kokonaisuudessaa hyvin pieni, eikä se sisällä suurempia nähtävyyksiä. Kaupungin keskeltö löytyy muun muassa katedraali, joka ulkoa on ihan ok, mutta sisältä varsin tavallinen, synkkä ja vaatimaton. Tummuutta ja synkkyyttä leimaa Gootti-tyyli. Kuvia sisällä ei saanut ottaa, eikä salakuvaukseen paikan vaatimattomuuden takia viitsitty ryhtyä. Katedraalin lisäksi katselimme muutenkin kaupungin vanhoja rakennuksia, jotka tekevät kaupungista varsin rauhallisen, kauniin ja mukavan (siis SYMPAATTISEN!) kierrellä. Yksi vaikuttava tekijä on se, ettei keskustaan pääse ollenkaan autoilla.



Keskustan viimeisenä kohteena kävimme katsomassa yliopistoa, joka täällä Oviedossa on 400 vuotta vanha. Tämän saimme tietää, kun törmäsimme yliopsitolla olemaan 400v - näyttelyyn.. Kävimmekin siinä sitten läpi yliopiston esittelykierroksen, jossa oli nähtävillä kaikkea yliopistoon ja sen historiaan liittyvää. Yksi yliopiston hienommista kohteista oli vanha ja restauroitu kirjasto. Kirjastossa ei olisi saanut kuvata, ja Nikonin hollille otettuani sain siitä seniori-ikäiseltä valvojalta huomautuksen. Sivulauseessa hän kuitenkin sanoi, että menen hetken päästä tuohon ulkopuolelle - käytä tilaisuus hyväksi.. ja niinhän sitä piti käyttää :)


Yliopiston ihmettelyn jälkeen ajattelimme vielä sivistää itseämme yhdellä asialla - nimittäin Asturian siiderillä (Esp. Citra). Aito siiderihän asiaan kuuluvasti kaadetaan lasiin ylhäältä oman pään yli, pidellen toisella kädellä lasia mahdollissimman alhaalla (siideri lentää pään päältä vyötärön alapuolella olevaan lasiin). No, siiderit meille kaadettiin, ja juuri oikeaan tapan. Hauskaa oli seurata, ettei tosiaan yhtään tipaa loiskunut yli..ihmeellisen taitavaa. Siinä jää moni suomen jönglööri kakkoseksi ;)!
- Kuvaa meillä ei tästä tempusta VIELÄ ole, mutta se on tulossa (se vaatii vaan muutaman siiderin lisää ;)

--------------------------------------------------

Seuraava operaatio voisi olla nukkumaan painuminen. Olisi hyvä levätä että huomenna jaksaa taas ajella. Huomenna määrämpäämme on Santander ja matkalla pyrimme käymään myös katsastamassa etelän yhden kuuluisimmista vuoristokohteista, Picos de Europan (linkki englanniksi). Matkaa tämän kierroksen myötä kertyy noin neljän - viiden ajotunnin verran, joten jos illalla väsy painaa emme ehkä saa kuvia julkia.. Palaamme astialle kuitenkin niin pian kuin mahdollista.


Terkut vielä kaikille. Onnittelut syntymäpäiväsankarille sekä opiskelemaan päässeelle pikkuveljelle!

Ei kommentteja: