maanantai 17. maaliskuuta 2008

Hasista vai Maria?

Hei!

Terveiset taalta Portosta, jonne saavuimme eilen junalla. Tahan mennessa oleme kerinneet nahda hiukan hauskoja Porton kohteita seka shoppailla kenkia. Ne nayttavat olevan taalla YLIhalpoja.

Tassa junassa tehtya pohdintaa edellispaivien tapahtumien pohjalta.

Eilen päivällä torilla kävellessämme eräs aurinkolasimyyjä yritti aurinkolasien myynnissä epäonnistuttuaan myydä meille hasista. Pidimme asiaa erikoisena, olihan se eka kerta noin kk aikana kun meille oli ko aineita tarjottu. Illalla asia muuttui, iltaisten kävelyidemme (yht. Max 20min) meille tultiin myymään ruohoa, hasista (rakkalle lapselle monta nimeä) yms monta ja monta kertaa.. Ostaminen Lissabonissa on siis todella helppoa, eikä poliisia voisi vähempää kiinnostaa. Esimerkiksi ruohon polttaminen onkin koko iberiassa niin yleistä, että on hyvin vaikeaa löytää sellainen ihminen joka sitä ei ole kokeillut. Oikeastaan samaan suntaan ollaan menossa suomessakin, ja jokaisen kaveriporukasta suurimmalla osalla on varmasti kokemusta asiasta. Niin, paitsi "meidän pojalla/tytöllä", kuten jokainen Suomalainen vanhempi varmasti ajattelee. Silmät kiinni vaan, sillähän siitä pääsee.

Huumeasiasta on käyty täällä aika paljon poliitissävytteistä keskustelua eri kansallisuuksia omaavien ihmisten kansa. Hollannissa pilven polttaminen on laillista ja siellä käyvä turisti on oikeutettu siihen. No, jos ainetta on käyttänyt ulkomailla, miksei suomessa? Saksassa autolla saa ajaa vaikka 300km/h, suomessa ei - mikä se iso ero on? Onko sitä edes?

Suurin osa suomalaisista ajaa silloin tällöin ylinopeutta - kaikista ihmisistä suurin osa ei kuitenkaan polttele silloin tällöin maria (vielä). Marin polttelu olisi kuitenkin sivullisille luultavasti paljon turvallisempaa kuin autolla kaahailu.

Monet ihmiset haluaisivat laillistaa marin suomessa. Toiset nostaa nopeusrajoituksia. Itse (antti) en kuulu ensimmäiseen porukkaan, toiseen kylläkin. Mutta miksi?

Marin polttaminen on varmasti asia joka tuntuu polttajasta samalta kun kokeneesta autoilijasta nopeuden nostaminen 120km/h ohitustilanteessa. Laitonta mutta vaaratonta (onko?). Sitä marin polttaminen on(!) [tai ainakin lahes] JOS ei jää koukkuun, polta sitä jatkuvasti ja repsahda pahempiin aineisiin. Tilastollisesti riskit edellisiin kuitenkin kasvavat (joka tapahtuu muuten myös kun aloitat tupakan polton).

Äskeisen kiertelyn voikin vetää pakettiin siten, ettei maria jätetä polttamatta laen takia. Kiinnijääminen voi olla paha asia esim uran kannalta, mutta jos on varovainen ja vetää hiukset pois, on se epätodennäköistä. Kyse on moraalista, oikeasta ja väärästä. Tarkemmin siitä, mihin haluaa itse henkilökohtaisesti vetää rajan.

Meilläkin on normaaleja, täyttä elämää eläviä, opiskelevia ja hyviä arvosanoja saavia kavereita jopa Suomesta jotka ovat voineet kokeilla muutakin kuin maria - vahvempaa siis. Jos nämäkään aineet eivät kokeiluluontoisina tee mitään, miksi pilveä pitää pelätä? Jos kuitenkin suostuu pilveen, voi pikku huuruissa ottaa vähän valkeaa ja myöhemmin piikittää hoota suoraan suoneen. Sitten lähtee henki. Raja pitää vetää johonkin ja pystyä pitämään siinä - ja olla jäämättä kiinni jos raja on väljempi kuin asuinmaan raja. Jokaisen oma asia on, miten haluaa elää. Tuomita ei ehkä ketään kannata, se on tuomarin tehtävä. Jokaisella on varmasti oma suppea katselukanta asiaan, hyvä niin. Kannattaisiko ehkä kuitenkin avata silmät ja YRITTÄÄ ajatella asiaa vastustajan puolelta? Voisiko se olla lähtökohta asian ja siitä keskustelevien ihmisten kasvamiselle ja kehittymiselle?

Yksi suomessa hyvin yleinen lähestymistapa asiaan kuuluu näin: "Huumeet on pahasta, ne tappaa ja minä en niistä puhu tai keskustele ihan periaatteessa". Aika hauska asia, että aiemmin homoista, transuista ja vielä aiemmin avioliiton ulkopuolisesta seksistä ( itseasiassa vielä aiemmin naisten äänioikeudesta tai työnteosta) sanottiin samaan tapaaan. HUONOIN tapa suhtautua asiaan on sen totaalinen kieltäminen. Se ei ratkaise mitään. Jos joku on kokeillut, ei se nykymaailmassa ole ihme, kuten eivät naiset äänestämässä. Asia on toki aivan eri, mutta niissä on samoja "uusia ja outoja" piirteitä kun ne olivat tapetilla. Yleisesti huumeet ovat yhteiskunnassa ongelma - naiset äänestämässä eivät. Huumeista saadaan tehtyä kuitenkin vielä isompi ongelma jos ongelmaa ei tunnisteta ja siitä ei puhuta rakentavasti, kehittävästi ja ihmisiä tuomitsematta. Itse aineet voi kukin tuomita miten haluaa, mutta keskustelu loppuu heti, kun keskustelun jokin osapuoli tuntee tulevansa tuomituksi ilman rakentavaa keskustelua. Tällöin asia ei pysyvästi parannu ja kestävä kehitys vaarantuu.

Poliitisessa näkökulmassa asiaan on kuitenkin paljon helpompi ottaa kantaa. Ruoho lailliseksi suomessa? Mielestämme nurmikkona ruoho on jees - poltettuna se on ja pitää pysyä kiellettynä. Ainakin suomessa.

Hollannissa tupruttelu lisääntyi paljon kun laillistus tapahtui. Samalla kasvoi päivittäisten käyttäjien määrä - joiden aivot lahoavat, hidastuvat ja työkyky heikkenee, ellei katoa (Olemmeko me nyt ahdasmielisiä? Ehkä kyse on vain rentoudesta ja asenteesta?). Tästä tulee lisää suoria (terveydenhuolto) sekä epäsuoria (verojen / osaajien vähentyminen) kustannuksia. Suomessa asia olisi vielä kriittisempi, sillä kuten jo alkoholin käytöstä voi todeta - suomalaiset eivät osaa nauttia hillitysti. Mielestämme mari voi siis pysyä pannassa, samoin kun muut huumeet. Suomella ei ole varaa maksaa yhtään ylimääräistä huumehoitoa tai menettää huumeille yhtään arvokasta, innovoivaa korkeastikoulutettua. Kaikki tarvitaan viemään suomea eteenpäin teknologian kentällä työpaikkojen turvaamiseksi maassamme jatkossakin.

Asioiden selkeyttämiseksi haluamme vielä kertoa, ettemme me ole ostaneet tai käyttäneet em. nautintotavaroita nyt tai aiemmin. Meidän päätöksemme ei perustu sokeaan periaatteeseen, vaan keskusteluun, järkeilyyn ja pohdintaan. Kokeiluun ei kuolisi, mutta siitä ei olisi mitää hyötyä. Nyt on turvallinen olo. Ei ole mitään kiinijäätävää, voi olla kaikille rehellinen ja olla täysin sinut itsensä kanssa. Uteliaisuuskaan ei riitä ylittämään tätä kynnystä. Siitä huolimatta olemme valmiit keskustelemaan asiasta avoimesti ja avoimin silmin. Ymmärrämme myös muunlaiset mielipiteet ja hyväksymme ne. Toivottavasti kaikki muutkin osaavat tehdä niin - se on edellytys asian rakentavalle kehittymiselle, ongelman tunnistamiselle sekä jopa sen inkrementaalille parantumiselle.

Asia on täällä jo niin arkipäiväinen, että sitä kannattaa miettiä myös suomen sohvilla.. Ihan vain varoilta ja tulevaisuutta varten.

1 kommentti:

Aku kirjoitti...

Ohhoh, tulipas poliittista tekstiä. ;)

Minunkaan mielestäni marihuanaa ei ole tarpeen laillistaa Suomessa, vaikken ihan noin yksioikoisesti uskokaan porttiteoriaan. Tunnen itsekin ihmisiä, jotka polttavat jointin silloin tällöin - ovat tehneet niin jo vuosia - eivätkä vieläkään piikitä heroiinia silmämuniin.

Eivät ole yksinkertaisia nämä päihdeasiat. Joku voisi väittää, että marinpolton yhteiskunnalliset tai yksilölliset haitat ovat vaikkapa alkoholiin verrattuna mitättömät. Jostain syystä olemme vain päättäneet, että nautintoaineista juuri alkoholi on hyväksytty.

Keskustelu on aina tervetullutta, siitä olen samaa mieltä.