keskiviikko 12. maaliskuuta 2008

Barceloonan historia-nähtävyys -kuvakatsaus

Heipähei...


Tässä erillinen historiakatsaus kuvien muodossa.


Barceloonan yksi taidemuseo. Arkkitehtuuri on mielipiteitä jakavaa, eikä joidenkin mielestä sovi keskelle muuten hyvin vanhaa kaupunginosaa. Museossa on paljon vaihtuvia näyttelyitä kattavan peruskokoelman lisäksi. Varmasti käymisen arvoinen paikka, vaikemme sinne nyt ehtineetkään.


Barceloonaa on rakennettu paljon uudelleen. Käytännössä vanhan rakennukset on vaan pyyhitty katepillareilla pois ja tilalle on rakennettu uutta. Näin on poistettu paljon muitakin "liveilmiöitä" kuten huumekatuja sekä huorapaikkoja hävittämällä vanha saastainen miliöö ja rakentamalla uutta hieno tilalle. Tämä oli tapana varsinkin ennen barcan olympialaisia, kun kaupungista piti tehdä nopeasti salonkikelpoinen. TUlee mieleen, että hoidettiinkohan nyt vaivaa vai sen aiheuttajaa? Jokatapauksessa tässä mielestämme erittäin hieno esitys siitä, miten uutta rakentamalla saadaan säilytettyä jotain vanhaa. Rakennuksen seinät heijastavat ympärillä olevan vanhan maiseman, ja aukion ilme on säilynyt vanhana. Yläpäässä seinää on taivutettu, jolloin sieltä heijastuu Barcan kaupunki yläviistosta ja merenkin voi nähdä. Aika WAU kokemus tuo aukio :)


4Cats on kuuluisa ravintola, jossa mm Picasso tapasi käydä paljon. Ravintolassa oli ilmeisesti joskus taideiltoja ja se oli taiteilijoiden suosikkimesta. Rafla on pysynyt vuosikymmenet muuttumattomana, mutta suosio vain jatkuu. Emme käyneet paikassa sisällä.


Oppaamme kertoi hyvin mielenkiintoisia tarinoita seinillle tehdyistä koristefiguureista. Tässä ikkunassa eri puolella ikkunaa on Barceloonan eri puolet. Mennyt - tuleva, maaseutu - kaupunki ym. Kieltämättä kaikista noista patsaista ja veistoksista sai uskomattoman paljon irti tuon tarinan jälkeen. Niiden sisään kätkeytyykin todellinen historia ja syyt miksi mitäkin on tehty.



Tässä kuvassa on vanha oikeustalo tai vastaava. Seinässä on postiluukku, jonne ilmeisesti on voinut tuoda jotai asiaan liittyvää (muisti pätkii). Jokatapauksessa, luukussa on ylhäällä kyyhkyjä - ne kuvastavat sitä että asiat halutaan hoitaa mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti. Oikeusjärjestelmä haluttiin siis pitää tehokkaana ja nopeana. Alareunan kilpikonna taas kuvastaa sitä, ettei tähän pystytä ja asiat venyvät todella pitkiksi ja monimutkaisiksi. Hmmmm.



Tässä kaupungintalo, jonka vastapäätä on Barceloonan alueen eduskunta tms talo. Espanja on siis jaettu hyvin autonomisiin osavaltioihin tai provinsseihin, joilla on paljon valtaa. Tällä samalla aukiolla on siis sekä kaupungin johtajat että koko tämän alueen johtajat. Kuvassa aivan alhaalla näkyvä sininen nauha on symboli tms. juuri tuolloin sattuneelle iskulle, jossa yksi ehdokas ammuttiin perheensä eteen kotiovelle.


Tässä seinässä on kasvot, joiden silmät liikkuvat. Oppaamme mukaan hyvin monen gallerian pitäjät mainostavat pitämillään kierroksilla ympäri maailmaa, että täällä on maailman ainut taulu, jossa olevan henkilön silmät liikkuvat sen mukaan missä katsoja kuvaa katsoo. Todellisuudessa näin käy aina, kun kuvattava katsoo suoraan kameran linssin polttopisteeseen. Se ei siis ole mikään ihme vaan fysiikan laen mukainen totuus. Näissä kolmiulotteisissa veistoksissa tätä lakia on käytetty hyväksi ja tehostettu entisestää tekemällä kasvosta kolmiulotteinen.. Vaikuttavaa päänkääntymistä :)


Seuraavat kaksi kuvaa ovat kirkon sisältä, jossa kävimme. Aika perus kirkko, rakennustapa poikkeaa ehkä hiukan esim. italiassa käymistämme kirkoista. Jokatapauksessa ihan kiva pleissi.





Seuraavat kaksi kuvaa on otettu puistosta. Puiston rakensi alunperin joku ökyrikas (Gaudi) tavoitteena rakentaa todella kaunis alue aivan keskustan lähelle ja myydä sieltä tontteja hyvään hintaa muille rikkaille. idea meni kuitenkin mönkään sen takia, että kyseinen alue ei yksinkertaisesti ollut silläl hetkellä trendikäs. Ihmiset eivät halunneet jostain syyystä asumaan tänne, joten miljönööri lopetti hankkeen. Puiston rakentaminen jäi siis kesken ja nyt se on ihmisten vapaassa käytössä. Alueen kivestä tehdyt tasot ja tasanteet olivat paikan vaikuttvin asia.






Viimeisessä kuvassa Barceloonan varmasti suosituin nähtävyys. Kirkko jota on rakennettu yli 100 vuotta eikä se ole vieläkään valmis. Rakentamisessa on ollut paljon vastoinkäymisiä ja rahat ovat loppuneet, jolloin rakentaminen on hidastunut. Nykyisin turistitulot ovat kuitenkin kymmeniä miljoonia vuodessa (muistelemme 80 miljoonaa), joten rakentaminen sujuu vauhdilla. Lisäksi hanke saa tukia ja avustuksia. Kun rakennus on valmis (Arvioitu oli joskus 2020 ehkä), sisältää se 18 korkeaa tornia ja kaikkea muuta ökyhienoa. Hullua. Ko. kirkko näkyy myös maisemakuvissa, jotka ovat palvelimella.





Lisää kuvia palvelimelta

Ei kommentteja: